Nokvorst reparatie/renovatie

Nokvorst laten repareren of renoveren

Nokvorsten zijn de dakpannen om de nok van het dak af te sluiten. Bij oudere huizen zijn die meestal met cement vastgelegd. Deze cement zal na verloop van tijd poreus worden en vocht op gaan nemen. In de winter vriest dit vocht op. Omdat specie niet kan krimpen of uitzetten zal de specielaag gaan scheuren en komen de nokvorsten los te liggen. Het gevolg is daklekkage en de kans dat de nokvorsten bij een stevige wind van het dak waaien. Dak & Vastgoedbeheer Nederland heeft al meer dan 15 jaar ervaring met de reparatie en renovatie van nokvorsten. Wij leggen de nokvorsten stevig vast met een kunstof dakmortel, deze is stormvast, blijvend scheurt niet meer los door de unieke samenstelling van lijnzaadolie en polythereenbolletjes. Ook gevel- en kantpannen kunnen met deze mortel worden vastgezet en het is bijzonder geschikt voor de waterdichte afdichting van scheuren.

De duur wanneer cement poreus wordt ligt ongeveer tussen de 30 en 40 jaar. Dit is afhankelijk van meerdere situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de positie van uw huis in regen en wind, en aan welke kant uw huis in de zon/schaduw staat. De schaduwkant, waar dus het langste vocht op blijft staan, zal sneller verslijten als de kant waar de zon op schijnt.

Nokvorsten, reparatie, renovatie, Dak & Vastgoedbeheer Nederland

Als cement in de loop der jaren verouderd, zal als eerste de aanhechting met de dakpan en nokvorst los laten. In dit geval zijn de bestaande nokvorsten nog prima te repareren. Het oppervlakkige cement is dan vaak makkelijk te verwijderen. De basis, dus het cement onder de nokpannen, is dan meestal nog in goede staat. De werkzaamheden gaan dan als volgt. De bestaande nokvorsten en aangrenzende dakpannen worden netjes schoon geborsteld. Het kapotte en losliggende cement wordt verwijderd en alle gaten/spleten worden op gevuld door middel van een behoorlijke dikke laag kunstof dakmortel. Het kan dus niet meer scheuren zoals cement. De leverancier schrijft voor dat er massa verwerkt moet worden. Hiermee word bedoeld dat de laag tussen de drie en vijf cm dik verwerkt moet worden. De dikte van de laag is erg belangrijk voor de flexibiliteit van het materiaal en dus levensduur van de gerepareerde nokvorsten. Helaas wordt dit in de praktijk nog wel eens door veel bedrijven vergeten. De overlapping aan de bovenzijde van de nokvorsten dienen ook dicht gesmeerd te worden. Dit zorgt er voor dat de nokvorsten mooi aan elkaar vast liggen en dat er ook van boven af geen vocht meer tussen kan komen. Ook dit wordt regelmatig vergeten. Belangrijk is ook hoe de word aangebracht en hoe de randen af gewerkt worden.

Vooral bij oude huizen komt het vaak voor dat het cement onder de nokvorsten inscheurt. Na een aantal jaar wordt het cement poreus en ontstaan er scheuren, gaten en kieren. Dit kan komen door verschillende soorten weersomstandigheden en door de werking / uitzetting van het dak. Wanneer dit gebeurt kan het gaan inregenen en dus grote schade aanrichten. Het hout en isolatiemateriaal wordt aangetast en gaat in het slechtste geval rotten. Voorkom dit door de specialisten van Dak & Vastgoedbeheer Nederland tijdig de nokvorsten te laten repareren/renoveren.

Vraag vrijblijvend een offerte aan